woensdag 24 maart 2010

Plofsommen - Rekenweb

Met Plofsommen van het Rekenweb (Freudenthal Instituut) worden kinderen uit groep 1 geacht de getallen te leren plaatsen op een getallenlijn:
Plofsommen
De speler ziet een getal en dient de balon op een getallenlijn te plaatsen. Na druk op een knop valt er een pijltje, als het kind het goed gedaan heeft valt het pijltje precies op de ballon.
Het spel bevat geschreven instructies en is daarmee zonder volwassene niet te spelen door de doelgroep. Er zit geen progressie in het spel en het spel lijkt nooit af te lopen. Er is geen diagnostiek of terugkoppeling anders dan 'goed' of 'fout'. Er is geen highscore. Het spel is gewoon niet leuk en ook de vormgeving laat zich met 'kaal' en 'saai' treffend beschrijven.

dinsdag 16 maart 2010

De Bus - Digitale School

De Digitale School is een stichting die tot doel heeft alternatieve leerwegen aan te bieden aan leerlingen. Voor het primair onderwijs behoort ook "Rekenen" tot de onderwerpen die op de uitgebreide site aan bod komen. Daar vinden we voor de groepen 1 en 2 het volgende spel waarmee de kinderen kunnen leren tellen:
De Bus
Het spel bevat audio uitleg. Er komt een bus aanrijden, en er stappen een aantal passagiers uit. Het kind dient uit één van vijf getalsymbolen het goede antwoord te kiezen. De cijfers spreken het getal uit als er met de muis overheen wordt bewogen. Na vijf vragen dient het kind aan te geven hoeveel mensen er zijn achtergebleven in de bus. Er is feedback als het kind het verkeerde antwoord geeft en dan volgt dezelfde vraag opnieuw. Er is geen score, tijdslimiet en na 10 vragen is het spel afgelopen en klinkt er applaus. Sterk aan het spel is dat er zowel van een hoeveelheden, als een symbolische, als een uitgesproken representatie van het getal wordt uitgegaan.
Het spelverloop is nogal traag door het gebruik van audio dat niet 'geskipt' kan worden. Dit zal verhinderen dat kinderen hier langdurig veel plezier aan beleven.

maandag 15 maart 2010

Rekenrekje - Hof der Spelen

Frank Seelen van de Vijverhofschool in Venlo heeft op Hof der Spelen een aantal zelfgemaakte spelen gepubliceerd waaronder een spelletje om de hoeveelheden te associeren met getalsymbolen; het thema van deze week. Zo staat daar het volgende spel "Rekenrekje":

Het spel is minimaal vormgegeven zowel visueel als functioneel. Na druk op "Start" verschijnt bovenstaand scherm. De speler ziet een aantal bolletjes en dient op het bijbehorende getalletje te klikken. Er is, helaas, geen audio wat belangrijk lijkt voor de associatie hoeveelheden vs. getalsymbolen, daar zit namelijk nog de verbale stap tussen. Er is feedback hoever je bent... in getalsymbolen (6 van 30) dus hier is meer kennis voor nodig dan voorondersteld wordt bij het spel. Er is geen tijdslimiet, geen beloning en geen high score.
In opzet aardig lijkt dit spel toch vooral snel te gaan vervelen.

vrijdag 12 maart 2010

Tutpup - Times tables game

Tutpup heet haar bezoekers welkom om te spelen met educatieve spelletjes tegen andere spelers uit de hele wereld. En inderdaad biedt de site multiplayer spellen, zo ook een spel wie het snelste sommen uit de tafels der vermenigvuldiging kan oplossen:
Times Tables
Eerst dient er een keuze gemaakt worden voor met welke tafel er gespeeld gaat worden (1-12). Daarna verschijnt bovenstaand scherm en is het wachten op een tegenstander... Zodra deze bekend is start er een race waarbij 20 opgaven moeten worden opgelost en verschijnt het volgende scherm:

Er is feedback als je het verkeerde antwoord geeft en onderaan het scherm zie je de voorsprong of achterstand op je speler. Het multiplayer aspect in dit spel werkt, het is duidelijk een motivatie om je best te doen. Het had beter uitgewerkt kunnen worden met een ladder systeem en iets meer informatie over je tegenstander bijvoorbeeld hoe oud deze (zegt dat hij of zij) is. Daarnaast is het jammer dat er geen mogelijkheid is om te chatten zo is er toch weer weinig onderscheid of je tegen een mens of toch een computer speelt ?
Een aanrader zeker ook voor het kind die de tafeltjes al wél kent maar nog hulp nodig heeft bij het verder en sneller automatiseren van deze vaardigheid.

donderdag 11 maart 2010

Tafeldiploma - Educatie Team Nederland

Educatie Team Nederland is een webdesign bureau dat ook cursussen "Publiceren op het Internet" organiseert. Daarnaast hebben zij naar eigen zeggen in samenwerking met leerkrachten een initiatief ontwikkeld namelijk het Tafeldiploma:

De speler ziet een matrix met 20 vermenigvuldigsommen met naast elke som vier antwoorden waar uit gekozen kan worden. Na completering kan er op "Check level" gedrukt worden en als alle opgaven goed zijn begint het volgende level. Er zijn in totaal 6 levels. Bij het zesde level is er ook een tijdslimiet. Na het zesde level krijgt de speler een 'diploma' dat uitgeprint kan worden.
Het spel is zeer eenvoudig qua opzet en vormgeving en er staan op deze blog inmiddels mooiere en waarschijnlijk ook effectievere games om kinderen de tafeltjes bij te brengen. De vraagselectie is 'hard coded' dat wil zeggen dat je elke keer dat je het spel speelt precies dezelfde 120 opgaven krijgt, zoals wordt uitgelegd als je op het knopje "Verantwoording" in het linkermenu klikt. En het kleurgebruik komt vooral afleidend en daarmee contraproductief over.
Interessant zijn de diploma lijsten: zo zien we onder "seizoen 2008-2009" dat er bijna 4000 spelers zijn die alle zes levels hebben doorlopen en een diploma in de wacht hebben gesleept. Het feit dat zo'n zeer eenvoudig rekenspel toch nog zoveel bezoekers krijgt (welk deel van de bezoekers doorloopt alle zes levels?) is op zijn minst hoopgevend voor dan wel een bevestiging van de belangstelling die er voor het onderwerp rekenspelletjes is.

woensdag 10 maart 2010

Vijf op een Rij - Rekenweb

Staan er dan ook leuke spelletjes op het Rekenweb van het Freudenthal Instituut? Ja, er staan (natuurlijk) ook leuke spelletjes op het Rekenweb. Een voorbeeld van zo'n in opzet aardig geslaagd spel is :
Vijf op een Rij
Voor het spel begint kan gekozen worden:

  • 3 op een rij of 5 op een rij
  • Alleen of tegen elkaar
  • Optel, aftrek of keersommen

Deze recensie richt zich op het thema van deze week: keersommen ofwel de tafels der vermenigvuldiging. Het spel toont een matrix van 10x10 met daarin geordend de opgaven van de tafeltjes dus van 1x1,...,5x6,6x5,...,10x10. Er verschijnt een getal van 1-100. De speler kan één van de bijbehorende sommen kiezen. De speler krijgt feedback als een verkeerde som wordt gekozen. Bij het goede antwoord kleurt dat vlakje blauw. De speler dient zo snel mogelijk vijf vlakjes op een rij te krijgen. Er is geen tijdslimiet en het spel biedt geen mogelijkheid voor iets als een stijgende moeilijkheidsgraad. Bovendien lijkt het maximaal aantal beurten ook afhankelijk van welke getallen toevallig worden getoond.
Maar... het spel klikt lekker weg en biedt een leuke uitdaging waarbij en passant er zeker getraind wordt in het memoriseren van tafeltjes dus dit spel lijkt in zijn opzet geslaagd!

dinsdag 9 maart 2010

Timez Attack (Big Brainz)

Big Brainz vindt dat zij een revolutie creëert in de wereld van educational games. Hun enige titel "Timez Attack" lijkt aan die belofte te voldoen. Het betreft geen webspelletje dat in de browser wordt gespeeld, maar er moet, vrij zware, software worden gedownload en geïnstalleerd (54.7 MB download):
Timez Attack
Het spel biedt een professioneel vormgegeven, maar ook best 'enge', 3D wereld waar de hoofdpersoon/speler doorheen moet lopen, net als in professionele video games. Onderweg komt de speler monsters tegen die vermenigvuldig sommen op hun buik laten zien. Hulp bij het antwoord kan verkregen worden door een aantal slakken te verslaan die op de muur kunnen worden gegooid waarbij deeloplossingen in 'bolletjes representatie' verschijnen. Uiteindelijk dient het goede antwoord te moeten worden ingetypt om een monster te verslaan. Daarbij is een slimme vraag presentatie gekozen die voorgaande opgaven herhaalt en langzaam steeds moeilijker wordt.
De makers beweren dat het spel een verslavende werking heeft en dat kinderen smeken om met dit spel vermenigvuldiging te leren. Big Brainz beweert bovendien dat ze state of the art pedagogische methodologieën in hun spel hebben verwerkt met slimme assesment en remediëringen. Er wordt ook een gratis versie aangeboden die alle 'core learning features' in zich heeft en BigBrainz bombardeert zichzelf tot "Robin Hood Business".
Hoewel zeer hooggespannen wordt een deel van die claims wel waargemaakt, want Timez Attack is een zeer uitgebreid en in gaming termen hoogwaardig spel wat een uitzondering is op het bestaande aanbod van educatieve spellen. Maar er zijn wel wat kritische vragen en opmerkingen:

  • Is de wereld niet te 'eng' voor kinderen van 6 en 7 jaar ?
  • Leidt de 3D game wereld niet te veel af en gaat dat niet ten koste van de effectiviteit van het leren ?
  • Is de software wel technisch stabiel? Het pakket is erg zwaar en de PC waarop werd getest liep meerdere malen vast

Al is het einddoel misschien nog niet helemaal bereikt in termen van kwaliteit en effectiviteit, Timez Attack is zeker een andere manier van gamend leren dan wat tot nog toe op deze blog is beschreven. Alleen al die verfrissende en potentiëel zeker interessante nieuwe aanpak maakt het in ieder geval waard om de video's en screenshots van het spel te bekijken. Feedback op het gebruik van dit spel binnen de doelgroep voor tafeltjes leren is zeer gewenst en kan hieronder in de comments worden gegeven om vast te stellen of de kritische noten hierboven inderdaad valide zijn!

maandag 8 maart 2010

KEDG - Tafelfabriek

KEDG staat voor Könning en De Greef en op www.kedg.nl vertellen ze niet veel meer dan dat ze goed kunnen nadenken (visual) over media en innovatie (tekst). Bas Könning bewijst met de spelletjes een uitstekende vormgever te zijn want dat straalt af van de spelletjes die hij op zijn site heeft gepubliceerd: strak, eenvoudig en daardoor effectief! Er staat ook een rekenspeletje tussen over het thema van deze week: de tafels van vermenigvuldiging.

de tafel-fabriek

Via de tabs aan de linkerkant kan een tafel van 1 tot 10 worden gekozen. Via de tab aan de onderkant kan gekozen worden voor een opvolgende rij van 1 tot 10 of voor een willekeurige som uit de tafel. De som kan beantwoord worden door het goede getal uit het vlak 1-100 te slepen naar het antwoordvlakje naast de opgave. Helemaal rechts zit een stopwatch om de tijd te meten. Rechtsonder is bovendien de mogelijkheid om het goede antwoord uit het vlak 1-100 te kiezen of uit enkel de 10 mogelijke antwoorden van de gekozen tafel.
Een aantal elementen zouden het spel nog verder kunnen verbeteren, zoals een score systeem en highscore lijst, iets meer uitleg en meer feedback bij het verkeerde antwoord. Maar wat er staat is goed, klikt lekker weg en lijkt daarmee een waardevol hulpmiddel voor het automatiseren van de tafeltjes waarvoor hulde!

vrijdag 5 maart 2010

Maatwerk Rekenen - Prijs van een Koek

Al 125 jaar verzorgt Malmberg uitgaven voor het onderwijs. Met Maatwerk Rekenen biedt zij naar eigen zeggen een leuk en remediërend pakket voor kinderen die het hardste nodig hebben. Op de demo website van de methode staat onder andere een spelletje om breuken te oefenen:
Flamingo - de Prijs van een Koek
Het spelletje toont een bedrag en een koek. Er start een animatie van een mes die de koek in een aantal gelijke delen snijdt. Daarna vrij houterige audio met de opgave, bijvoorbeeld: "De hele koek kost 16 euro. De koek wordt in 8 gelijke delen gesneden. Hoeveel kost één stuk?". De speler dient het juiste gehele getal tussen 0 en 9 aan te klikken en op OK te drukken. Daarna volgt feedback of het goede antwoord wordt gegeven. Na vijf goede opgaven volgt applaus. Er is geen tijdslimiet. Er is geen uitleg. Er is geen score of high score.
Met dit spel maakt Maatwerk Rekenen de belofte van "leuk" in ieder geval niet waar, met name door de herhaalde animaties en langdradige audio wordt je van dit spel vooral ongeduldig. Waarschijnlijk een onjuiste inschatting dat vertraging iets makkelijkers zou maken, terwijl dat wellicht ook juist tot verwarring kan leiden bij bijvoorbeeld meerbegaafde verveelde kinderen die per ongeluk in een remedial traject terecht zijn gekomen. Leuk is het daaroor in ieder geval niet meer.

donderdag 4 maart 2010

Zwijssen - RekenM@@R

Al meer dan 160 jaar maakt Uitgeverij Zwijsen lesmethoden voor het basisonderwijs. De ambitie is om leren tot leven te brengen met een keur aan materialen waaronder ook de methode "Reken M@@R" waartoe ook enkele rekenspelletjes worden uitgebracht. De meeste spelletjes zijn niet publiekelijk beschikbaar, maar op de website (die alleen als je goed kijkt te herkennen is als ook een uitgave van...) van Zwijssen www.kinderenlerenrekenen.nl staan enkele spellen online waaronder ook het spel:
Pizza Verdelen

De opgaven bestaan steeds uit een geheel aantal pizza's en de uitleg: "Iedereen wil 2/3 pizza eten. Hoeveel mensen kunnen van 2 pizza's eten?". Er is een visualisatie waarbij de pizza's al voorgesneden zijn in de juiste noemer. Er is een tijdslimiet, maar die staat erg langzaam en heeft weinig invloed op het spel. Er is een kleine irritatie dat je het antwoord moet bevestigen nadat je het in de multiple choice hebt gegeven. Er zit geen progressie in de vragen. De antwoordmogelijkheden lijken at random gekozen. Er is geen terugkoppeling achteraf over hoe goed of slecht je het hebt gedaan.
Het spel is aardig vormgegeven en daarmee is het meeste wel gezegd. Hoewel Zwijssen naar verluid zeer goed staat aangeschreven als onderwijsuitgever lijken ze op het gebied van rekenspelletjes de plank te missen, als Pizza's Verdelen inderdaad toonaangevend is voor het huidige kwaliteitsniveau.

woensdag 3 maart 2010

Breuken Oefenen

Hoewel niet echt een spelletje vandaag aandacht voor de website www.breukenoefenen van Escape Educatief. Escape biedt al 25 jaar programma's om de cognitieve vaardigheden van kinderen te verbeteren voor gebruik zowel op school als thuis.
Op breukenoefenen kun je breuken optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen:
Breuken Oefenen
Na elke opgave krijg je via een javascript alert terugkoppeling of je het goede of foute antwoord hebt gegeven. Na 10 opgaven krijg je een terugkoppeling over het aantal goede en foute antwoorden. De site biedt ook een kladblok waar je de deelberekening in kladvorm kan bijhouden. Er is tevens een uitlegdocument over rekenstrategieën met breuken. Er is geen tijdslimiet, er is geen (high) score lijst. De selectie van opgaven is at random en daar zit b.v. geen stijgende moeilijkheidsgraad in. De vier onderwerpen optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen van breuken richten zich op verschillende (leeftijds)doelgroepen hetgeen niet erg goed wordt aangegeven.
Al met al een handige site voor wie wil oefenen met breuken maar niet echt een leuk spel dat uitnodigt tot zelfverbetering of herhaalbezoek...

dinsdag 2 maart 2010

Breuken Vergelijken (BBC)

BBC Learning speelt een centrale rol om te voldoen aan de verantwoordelijkheid van de BBC om opleiding en onderwijs te promoten. Onder de naam Bitesize staan een aantal educatieve spelletjes. In Engeland organiseert men het curriculum rond Key Stages en Key Stage 2 staat voor onderwijs aan kinderen in de leeftijd van 7-11 jaar (groepen 4-7). De spelletjes zijn onderverdeeld in "Engels", "Wetenschap" en het voor deze weblog relevante "Rekenen". Onder Rekenen staat onder andere het volgende spelletje waarmee breuken vergeleken kunnen worden:
Fractions
Het doel van het spel is om telkens vijf getoonde breuken met ongelijke noemers (noemers < 20) te ordenen van hoog naar laag. Hiertoe moeten de breuken dus gelijk gemaakt worden. Er is een "Testing Room" waar de speler twee breuken kan intypen om te kijken welke groter is dan de andere (help/remediëring). Er is na het goed of foutief ordenen van de breuken feedback of het goed of slecht is gedaan. Er is geen tijdslimiet. De selectie van opgave is niet afhankelijk van de antwoordhistorie of het niveau van de speler. Er is geen (high) score. Er is geen uitleg. Er zit geen geluid bij.
Wederom een nuttig hulpmiddel dat kinderen wel even zal boeien om breuken te leren ordenen. Het spelelement is niet dusdanig verwerkt dat een kind hier langdurig mee aan de slag zal gaan.

maandag 1 maart 2010

Breuken optellen

Deze week worden hier spelletjes voor de bovenbouw van het primair onderwijs behandeld en meer in het bijzonder spelletjes met breuken. Het eerste spel in die categorie staat op de (engelstalige) site van The National Library of Virtual Manipulatives of Utah State University. Het spel heet "Adding Fractions" en behandelt het optellen van ongelijknamige breuken:
Breuken Optellen
Het spel toont opgaven in drie moeilijkheidsgraden waarbij het steeds de bedoeling is om eerst de noemers gelijk te maen en dan de nieuwe tellers bij elkaar op te tellen om tot de som van de twee breuken te komen. Daarbij wordt een en ander met diagrammen gevisualiseerd. Bovendien is er duidelijke (engelstalige) uitleg als je een fout maakt. Er zit geen tijdsdruk op en er is geen (high)score systeem wat het minder 'spelachtig' of leuk maakt.
Hoewel een eenvoudig maar effectief vormgegeven hulpmiddel om kinderen te helpen om te gaan met breuken met ongelijke noemers, is helaas het spelelement wat minder leuk uit de verf gekomen. Dat is jammer want een gemiste kans om het lerende kind te motiveren dit hulpmiddel ook vaker te gebruiken!