donderdag 25 februari 2010

AllesTelt - Getallenmachine

ThiemeMeulenhoff is één van de vier grote onderwijsuitgeverijen in Nederland en biedt een aantal rekenmethodes voor het primair onderwijs. De bekendste daarvan is de methode "AllesTelt" die ook online wordt ondersteund met... rekenspelletjes.

Voor kinderen uit Groep 4 ontwikkelde zij de zogenaamde "Getallenmachine" waarmee optelsommen kunnen worden geoefend. Het spel kan gespeeld worden door op onderstaand 'screen dumpje' te klikken:
AllesTelt - Getallenmachine

Zodra je het goede antwoord hebt ingetypt dien je een handle naar beneden te 'slepen'. Het is niet duidelijk waar deze handeling toe dient en het wisselen tussen muis en toetsenbord wordt vaak als storend ervaren. Bovendien verschijnt er na slepen met de handle een vrij langdurig animatiefilmpje voordat de feedback of je het goede of slechte antwoord hebt gegeven kenbaar wordt gemaakt. Dit filmpje en melige muziekje heb je na 1x echt wel gezien, ook deze 'feature' draagt niet bij tot een lekkere gameplay en gaat snel vervelen. De getallenmachine is geconfigureerd voor verschillende niveau's (zo is er ook een X + 15 = 22 variant dus vergelijking met één onbekende oplossen). Het is echter niet duidelijk welke route (groep --> blok --> getallenmachine selecteren --> niveau selecteren) tot welk spel leidt.

Het is maar moeilijk voorspelbaar dat de Getallenmachine een positieve bijdrage levert aan het proces van rekenen lerende kinderen. Er zijn genoeg andere leuke rekenspelletjes waarbij het rekenen lerende kind veel beter tot zijn recht komt, en gelukkig maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten