maandag 22 februari 2010

Hoofdrekenen op toplink

Op de Belgische verzamelsite toplink.be staat ook een rekenmodule http://www.hoofdrekenen.toplink.be/ . Het lijkt erop dat de website gemaakt is door het tevens Belgische webdesign bureau en/of online uitgever Digitown, al is de site daar niet bijzonder duidelijk over. Er is relatief veel ruimte aan (google) advertenties besteed. Tevens staan er een paar banners en buttons die verwijzen naar andere initiatieven van Digitown zoals "Florist Jan" en "Tapas.oprestaurant.be"; sites vol voor hollanders 'geestig' vlaams taalgebruik dus klikken maar want de kassa mag best rinkelen voor dit leuke initiatief!

De site gaat over hoofdrekenen tot 100 en behandelt de vier hoofdbewerkingen optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Zoals aangekondigd is het thema voor deze week optellen tot 100, en als we die keuze maken in het linkermenu dan verschijnt het volgende scherm:

Vooral de opgaveselectie binnen deze rekenomgeving lijkt goed doordacht. Zo kan voor optellen gekozen worden uit sommen van verschillende moeilijkheid, bijvoorbeeld "54 + 3", "54 + 6" en "59 + 7" maar er staan nog meer mogelijkheden. Na keuze verschijnen tien opgaven in de gekozen categorie en dient het goede antwoord middels intypen ingevoerd te worden. Na druk op "Controleer" is er terugkoppeling over de goede/foute antwoorden. Bij de foute antwoorden staat het goede antwoord in rood ernaast.
Er is geen tijdslimiet en geen highscorelijst. Dat is jammer, want daardoor gaat het spelletje snel vervelen en wordt je niet getriggerd om jezelf te verbeteren.
Ondanks dat een eenvoudig vormgegeven maar aanbevelenswaardige site die denk ik (ook bij gebrek aan beter...) een waardevol hulpmiddel kan zijn om kinderen het hoofdrekenen te laten automatiseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten