vrijdag 19 februari 2010

E-learningforkids.org

E-learningForKids.nl (EFK) is de Nederlandse website van een internationale organisatie die gratis onderwijs biedt aan kinderen van 5 - 12 jaar. EFK lijkt zich met name te richten op kinderen in ontwikkelingslanden. EFK biedt hiertoe gratis "e-learning software" aan.

Er staan ook rekenspelletjes op de website en zo is er ook een "Rekenen met Geld" spelletje:
Het spelletje begint met uitvragen van een Username en vervolgens volgt een (vrij lang) filmpje met Engelstalige tekst en de uitnodiging op 4 kermisstalletjes te drukken voor 4 verschillende spelletjes op het gebied van rekenen met geld:

  • Memory met muntjes en bijbehorende waardes
  • 3 + X = 6; je moet het goede antwoord slepen (!) naar het antwoordvakje
  • Een ronddraaiend wiel waarop de tekst "1 cent" wordt getoond en dan moet het bijbehorende zakje "Penny" worden aangeklikt
  • 20 - X = 16 ; onbekende invullen iets grotere getallen en ook met minus

EFK lijkt meer aandacht te hebben besteed aan een kleurige vormgeving en geluidseffecten dan een doordacht didactisch verantwoord concept. En dat is vooral jammer voor kinderen in ontwikkelingslanden (hoe is de PC penetratie daar eigenlijk?) want geen leraar is soms nog beter dan een slechte leraar...

Zo leer je met Memory niet het identificeren van hoeveelheden maar het onhouden van posities. Bovendien kunnen kinderen die nog geen hoeveelheden kunnen identificeren (weten in taal dat 5 pennies = 1 nickel, US specific money counting) in het algemeen niet lezen dus voor wie is dit spel bedoeld ? Er is geen terugkoppeling, ook niet bij foute antwoorden laat staan dat dan het goede antwoord zou worden voorgedaan. En zo kunnen er nog een aantal missers genoemd worden, ook op het gebied van gameplay: slepen ipv klikken van antwoord bijvoorbeeld, volkomen onduidelijk hoe je de menubalk dient te laten verschijnen om terug te gaan, geen score of high score lijst. Er zijn bij dit spelletje echt wel veel standaard ontwerpfouten gemaakt wat nogmaals vooral jammer is gezien de goede bedoelingen van de oprichters van EFK die dit initiatief uit idealisme lijken te zijn gestart. Het is natuurlijk makkelijk om met kritiek op het werk van een ander te komen, maar als dit spel typisch is voor de kwaliteit van EFK dan kunnen zij nog wel wat hulp gebruiken bij het bedenken en ontwerpen van wél leuke en leerzame rekenspelletjes !

Het thema van deze week, "rekenen met geld" wordt met dit spel voorlopig even afgesloten. Volgende week worden hier rekenspelletjes voor optellen t/m 100 behandeld, wie goede games weet mag ze hieronder in de comments kwijt !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten