dinsdag 23 februari 2010

Rekentuin

Onder de zinspreuk: "Game & Train, Track & Teach" biedt de Rekentuin de mogelijkheid om spelenderwijs de rekenvaardigheden te oefenen en meten. De rekentuin is een spin-off van de UvA en ontwikkeld door de vakgroep Pscychologische Methoden van diezelfde universiteit. Rekentuin vraagt 37,50 per jaar per speler voor toegang tot de spelletjes. Helaas is de site niet erg transparant over bijvoorbeeld welke spelletjes er te vinden zijn en is informatie zowiezo wat lastig ontsloten op de overkoepelende website.

Echter je kan een demo aanvragen op http://www.rekentuin.nl/logins/login_demo en als je daar lang genoeg het "Tellen" spel speelt krijg je na goed gevolg toegang tot "Optellen":

Dit spel is psychologisch zeer goed doordacht wat je natuurlijk kan verwachten van een spin-off van een psychologische faculteit. De vragenselectie en mix van antwoorden lijkt direct gebaseerd op kwantitatief onderzoek en is daarmee didactisch zeer sterk. De software past zich qua type opgaven en moeilijkheidsgraad aan aan het niveau van de speler. De spelletjes klikken lekker weg, er zit een tijdscomponent in en je kan 'virtuele medailles' winnen naarmate je beter wordt. Het is jammer dat er geen highscore lijst of andere meer sociale of collaboratieve features aan de spelletjes zijn toegepast.
Voor zover er al van kritiek sprake kan zijn op deze fantastische site dan moet het zijn dat de 'omliggende informatie' dus weinig transparant is en de navigatiestructuur van de 'omliggende website' kan echt wel beter. Maar... RekenTuin legt de lat van de rekenspelletjesstandaard een behoorlijk stuk hoger!

2 opmerkingen: