donderdag 11 maart 2010

Tafeldiploma - Educatie Team Nederland

Educatie Team Nederland is een webdesign bureau dat ook cursussen "Publiceren op het Internet" organiseert. Daarnaast hebben zij naar eigen zeggen in samenwerking met leerkrachten een initiatief ontwikkeld namelijk het Tafeldiploma:

De speler ziet een matrix met 20 vermenigvuldigsommen met naast elke som vier antwoorden waar uit gekozen kan worden. Na completering kan er op "Check level" gedrukt worden en als alle opgaven goed zijn begint het volgende level. Er zijn in totaal 6 levels. Bij het zesde level is er ook een tijdslimiet. Na het zesde level krijgt de speler een 'diploma' dat uitgeprint kan worden.
Het spel is zeer eenvoudig qua opzet en vormgeving en er staan op deze blog inmiddels mooiere en waarschijnlijk ook effectievere games om kinderen de tafeltjes bij te brengen. De vraagselectie is 'hard coded' dat wil zeggen dat je elke keer dat je het spel speelt precies dezelfde 120 opgaven krijgt, zoals wordt uitgelegd als je op het knopje "Verantwoording" in het linkermenu klikt. En het kleurgebruik komt vooral afleidend en daarmee contraproductief over.
Interessant zijn de diploma lijsten: zo zien we onder "seizoen 2008-2009" dat er bijna 4000 spelers zijn die alle zes levels hebben doorlopen en een diploma in de wacht hebben gesleept. Het feit dat zo'n zeer eenvoudig rekenspel toch nog zoveel bezoekers krijgt (welk deel van de bezoekers doorloopt alle zes levels?) is op zijn minst hoopgevend voor dan wel een bevestiging van de belangstelling die er voor het onderwerp rekenspelletjes is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten