dinsdag 9 maart 2010

Timez Attack (Big Brainz)

Big Brainz vindt dat zij een revolutie creëert in de wereld van educational games. Hun enige titel "Timez Attack" lijkt aan die belofte te voldoen. Het betreft geen webspelletje dat in de browser wordt gespeeld, maar er moet, vrij zware, software worden gedownload en geïnstalleerd (54.7 MB download):
Timez Attack
Het spel biedt een professioneel vormgegeven, maar ook best 'enge', 3D wereld waar de hoofdpersoon/speler doorheen moet lopen, net als in professionele video games. Onderweg komt de speler monsters tegen die vermenigvuldig sommen op hun buik laten zien. Hulp bij het antwoord kan verkregen worden door een aantal slakken te verslaan die op de muur kunnen worden gegooid waarbij deeloplossingen in 'bolletjes representatie' verschijnen. Uiteindelijk dient het goede antwoord te moeten worden ingetypt om een monster te verslaan. Daarbij is een slimme vraag presentatie gekozen die voorgaande opgaven herhaalt en langzaam steeds moeilijker wordt.
De makers beweren dat het spel een verslavende werking heeft en dat kinderen smeken om met dit spel vermenigvuldiging te leren. Big Brainz beweert bovendien dat ze state of the art pedagogische methodologieën in hun spel hebben verwerkt met slimme assesment en remediëringen. Er wordt ook een gratis versie aangeboden die alle 'core learning features' in zich heeft en BigBrainz bombardeert zichzelf tot "Robin Hood Business".
Hoewel zeer hooggespannen wordt een deel van die claims wel waargemaakt, want Timez Attack is een zeer uitgebreid en in gaming termen hoogwaardig spel wat een uitzondering is op het bestaande aanbod van educatieve spellen. Maar er zijn wel wat kritische vragen en opmerkingen:

  • Is de wereld niet te 'eng' voor kinderen van 6 en 7 jaar ?
  • Leidt de 3D game wereld niet te veel af en gaat dat niet ten koste van de effectiviteit van het leren ?
  • Is de software wel technisch stabiel? Het pakket is erg zwaar en de PC waarop werd getest liep meerdere malen vast

Al is het einddoel misschien nog niet helemaal bereikt in termen van kwaliteit en effectiviteit, Timez Attack is zeker een andere manier van gamend leren dan wat tot nog toe op deze blog is beschreven. Alleen al die verfrissende en potentiëel zeker interessante nieuwe aanpak maakt het in ieder geval waard om de video's en screenshots van het spel te bekijken. Feedback op het gebruik van dit spel binnen de doelgroep voor tafeltjes leren is zeer gewenst en kan hieronder in de comments worden gegeven om vast te stellen of de kritische noten hierboven inderdaad valide zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten