donderdag 4 maart 2010

Zwijssen - RekenM@@R

Al meer dan 160 jaar maakt Uitgeverij Zwijsen lesmethoden voor het basisonderwijs. De ambitie is om leren tot leven te brengen met een keur aan materialen waaronder ook de methode "Reken M@@R" waartoe ook enkele rekenspelletjes worden uitgebracht. De meeste spelletjes zijn niet publiekelijk beschikbaar, maar op de website (die alleen als je goed kijkt te herkennen is als ook een uitgave van...) van Zwijssen www.kinderenlerenrekenen.nl staan enkele spellen online waaronder ook het spel:
Pizza Verdelen

De opgaven bestaan steeds uit een geheel aantal pizza's en de uitleg: "Iedereen wil 2/3 pizza eten. Hoeveel mensen kunnen van 2 pizza's eten?". Er is een visualisatie waarbij de pizza's al voorgesneden zijn in de juiste noemer. Er is een tijdslimiet, maar die staat erg langzaam en heeft weinig invloed op het spel. Er is een kleine irritatie dat je het antwoord moet bevestigen nadat je het in de multiple choice hebt gegeven. Er zit geen progressie in de vragen. De antwoordmogelijkheden lijken at random gekozen. Er is geen terugkoppeling achteraf over hoe goed of slecht je het hebt gedaan.
Het spel is aardig vormgegeven en daarmee is het meeste wel gezegd. Hoewel Zwijssen naar verluid zeer goed staat aangeschreven als onderwijsuitgever lijken ze op het gebied van rekenspelletjes de plank te missen, als Pizza's Verdelen inderdaad toonaangevend is voor het huidige kwaliteitsniveau.

2 opmerkingen:

  1. Thijs,
    tot op heden ben je niet heel positief over wat er op de markt is. Welk spel is in jouw ogen het op dit moment best verkrijgbare?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Over Neurocampus, Rekentuin en Timez Attack was ik redelijk positief, volgens mij, er is gewoon een hoop ongetwijfeld goed bedoelde troep. Daarom vind ik deze markt ook zo interessant, hij is weinig transparant en er zijn grote kwaliteitsverschillen in het aanbod. Maar je brengt me op een idee, ik zal twee labels toevoegen aan de spelletjes, "aanraders" en "afraders". Klik je dan op "aanraders" zie je de spelletjes die ik goed vind!

    BeantwoordenVerwijderen