maandag 1 maart 2010

Breuken optellen

Deze week worden hier spelletjes voor de bovenbouw van het primair onderwijs behandeld en meer in het bijzonder spelletjes met breuken. Het eerste spel in die categorie staat op de (engelstalige) site van The National Library of Virtual Manipulatives of Utah State University. Het spel heet "Adding Fractions" en behandelt het optellen van ongelijknamige breuken:
Breuken Optellen
Het spel toont opgaven in drie moeilijkheidsgraden waarbij het steeds de bedoeling is om eerst de noemers gelijk te maen en dan de nieuwe tellers bij elkaar op te tellen om tot de som van de twee breuken te komen. Daarbij wordt een en ander met diagrammen gevisualiseerd. Bovendien is er duidelijke (engelstalige) uitleg als je een fout maakt. Er zit geen tijdsdruk op en er is geen (high)score systeem wat het minder 'spelachtig' of leuk maakt.
Hoewel een eenvoudig maar effectief vormgegeven hulpmiddel om kinderen te helpen om te gaan met breuken met ongelijke noemers, is helaas het spelelement wat minder leuk uit de verf gekomen. Dat is jammer want een gemiste kans om het lerende kind te motiveren dit hulpmiddel ook vaker te gebruiken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten